کتاب «روزنامهنگاریِ مردمسالار» سال ۱۳۹۹ از سوی نشر پایان در ۲۵۶ صفحه منتشر شد. این کتاب حاصل گفتوگو با فیلیپ مِرلان[1]، خبرنگار فرانسوی است و بیتا عظیمینژادان مصاحبه، ترجمه و تدوین آن را عهدهدار بوده است. این اثر یکسال پساز انتشار، با عنوان«آقای سانسور خداحافظ» تجدید چاپ شد.
عظیمینژادان اواخر سال ۲۰۱۴، زمانی که در انستیتو کاتولیک پاریس در پی تکمیل دانستههایش در باب زبان و فرهنگ فرانسه بود، به توصیة یکی از استادانش با مِرلان آشنا شد. او به دلیل نگاه خاص مِرلان به حرفة روزنامهنگاری و اینکه به مردمنامهنویسی و انعکاس واقعیتهای زندگی مردم عمیقاً دلبسته بود، مصمم شد مصاحبهای با او داشته باشد و آن را پساز ترجمه به فارسی منتشر نماید. روزنامهنگاریِ مردمسالار که بهصورت پرسش و پاسخ تنظیم شده است، با برخورداری از ترجمهای نسبتاً روان، از ساحتهای مختلف قابلبررسی است.
در وهلة نخست اینکه مصاحبهشونده با بیانی ساده تحولات روزنامهنگاری را در فرانسه، بهویژه پساز سال ۱۹۶۸ و تغییر رویکرد مطبوعات در آن دوره مرور کرده است. بیش از چهار دهه تجربة راوی در زمینة روزنامهنگاری برای مردم، اطلاعات ارزشمندی را پیشِ روی حرفهمندان این حوزه قرار میدهد. او روزنامهنگاری را حرفهای میداند که علاوهبر آموختن در مدارس و دانشگاهها باید از طریق کار با مردم نهادینه شود. از منظر دوم، با خبرنگاری روبهرو میشویم که اخلاق را مقدم بر همة امور میداند و سخت به آن پایبند است. از خلال پاسخها درمییابیم که او بهواقع نیکخواه، انساندوست، عدالتطلب و آزادیخواه است و در طول سالهای فعالیت حرفهای به این خصایص آراسته شده است. در ساحت سوم، نقد اخلاقیِ مصاحبهشونده بر روزنامهنگاری امروز خودنمایی میکند. او بر این باور است که در سالهای اخیر میل به فروش هرچه بیشتر مطبوعات، موجبات ضعف اخلاقی این حرفه را فراهم آورده است و خوشآیندِ زودگذر جایگزین اهداف حقیقتطلبانه شده است. او فهرستی از قواعد اخلاقیِ روزنامهنگاریِ مردمسالار را بیان میکند که از آن جمله میتوان این موارد را برشمرد: مستقل و آزاد بودن خبرنگار، عدم پرسش و پاسخ از مردم همانند بازجو و پلیس، انعکاس صحیح حقایق، پیشگیری از رقابتهای ناسالم با همحرفهایها، بهکار نبردن واژههای توهینآمیز و تحقیرکننده، بهکارگیری سبک نوشتاری ساده و همهفهم، پرهیز از موضوعات کلیشهای و تکراری، و عدم پیشداوری و پیشفرض.
در مجموع بهرغم اینکه در مواردی نظم و پیوستگی قابل قبولی در سؤالات مصاحبهگر به چشم نمیخورد و موضوع بحث بهطور مکرر تغییر میکند و شماری از پرسشها بدون پاسخ رها میشود، اما کتاب به هدف اصلیاش یعنی الزام به رعایت اخلاقِ روزنامهنگاری، تشویق خبرنگاران به اولویت قرار دادن مردم در این حرفه و به چالش کشیدن مسئولان در راستای حل مشکلات آنان نائل آمده است.
[1] Philippe Merlant