«کتاب تاریخ شفاهی زنان»
«تاریخ شفاهی زنان[1]»، عنوان اثری است که نوزده مقالة کاربردی در زمینة ویژگیهای تاریخ شفاهی زنان را در خود جای داده است. سوزان آرمیتاژ[2] (استاد تاریخ دانشگاه واشنگتن) و همکارانش، پاتریسیا هارت[3] و کارِن وِدِرمون[4] ویراستاری این مجموعه را بر عهده داشتهاند. این کتاب از سوی دانشگاه نِبراسکا[5] چاپ و منتشر شده است.
در مقدمة مفصلی که به قلم ویراستاران به نگارش درآمده است، به ضرورت رشد تاریخ شفاهی زنان، به موازات تاریخ زنان در آمریکا پرداخته شده است. از اوایل دهة ۱۹۷۰م، با توجه به کمبود منابع در حوزة تاریخنگاری زنان، تاریخ شفاهی به ابزاری برای ثبت تجارب آنان بدل شد. به مصاحبهگران توصیه شده است که پیش از اقدام به انجام مصاحبه، طرحهای تاریخ شفاهی شخصمحور یا موضوعمحور تهیه نمایند. علاوهبر توجه به تاریخ خانواده در گذر زمان و شرححال خاندان پدری و مادری، تمرکز بر احساسات زنان در دهههای مختلف زندگی و مشکلاتی که به واسطة زن بودن با آنها دستبهگریبان بودهاند، در اولویت قرار دارد؛ حوادثی نظیر جنگهای داخلی، تبعیض نژادی و آموزشهای خاص.
مقالات منتشرشده در این مجموعه، به مباحث نظری و عملی تاریخ شفاهی زنان نگاهی عمیق دارد. تلاشهای آنان برای دستیابی به فرصتهای شغلی برابر، از جمله موضوعاتی است که اگر در قالب پرسشهایی بر پایة پژوهشهای کیفی موردتوجه قرار گیرد، منابع مستندی را تولید مینماید. گسترش فعالیتهای داوطلبانه در سازمانهای مردمنهاد، نحوة پیوستن زنان به یکدیگر و نقشی که در خلال شیوع بیماریهای همهگیر و ثبت تاریخ اجتماعی ملتها عهدهدار بودهاند، از جمله سایر مباحثی است که در این کتاب، با نگاهی ویژه به آن نگریسته شده است.
کتاب تاریخ شفاهی زنان، نهتنها خوانندگان را با چارچوب روششناسی تاریخ شفاهی زنان در اروپا و آمریکا آشنا میسازد، بلکه علاقهمندان را با طیف وسیعی از موضوعات مهم در ارتباط با تاریخنگاری زنان روبهرو میکند که قابلیت بهکارگیری بهمنظور مصاحبه با زنان از هر قشر و گروهی و در هر جای دنیا را دارد. مقالات این مجموعه در کلاسهای درسِ گروههای تاریخ و مطالعات زنان دانشگاههای آمریکا، به بحث و تبادل نظر گذاشته میشود.
[1] Women’s Oral History
[2] Susan H. Armitage
[3] Patricia Hart
[4] Karen Weathermon
[5] Nebraska