«تاریخ شفاهی زنان، بنیاد مطالعات ایران»
مرکز زنان[1] که از زیرمجموعههای بنیاد مطالعات ایران است، از سال ۱۹۸۹م/ ۱۳۶۸ش. بهمنظور پژوهش درزمینه مسائل زنانِ ایران و کمک به ایجاد شالودههای نظری و تدوین طرحهای عملی برای شناخت اوضاع و احوال آنان تشکیل شد. طرح تاریخ شفاهی زنان یکی از فعالیتهای این مرکز است و تاکنون، با بیش از شصت تن از زنان ایرانی مصاحبه تاریخ شفاهی انجام شده است. از جمله مصاحبهشوندگان این طرح میتوان به این افراد اشاره کرد: مهرانگیز دولتشاهی، ویدا بهنام، مهشید امیرشاهی، نسرین فقیه، فریده فرجام و اخترالملوک هدایت.
علاوه بر این، مرکز زنان در سالهای اخیر، ضمن جمعآوری زندگینامه هنرمندان زن ایرانی، مجموعهای از نوشتهها و بریدههای نشریات ایرانی درباره زنان در نیمه دوم قرن بیستم را فراهم آورده است. مجموعه دیگر این مرکز، انتشارات ادواری سازمان برنامه و بودجه درمورد زنان ایرانی را دربر میگیرد. مرکز زنان با شماری از نهادهای پژوهشیِ علاقهمند به مسائل زنان، نظیر مراکز مطالعات زنان در دانشگاههای آمریکا و سازمانهای غیردولتی زنان در آمریکا و اروپا و بسیاری از کشورهای مسلمان جهان همکاری مستمر دارد.
مجموعه تاریخ شفاهی زنان در وبگاه بنیاد مطالعات ایران، شامل نوارها و متون مصاحبههای انجامشده است. متن مصاحبهها به گونهای ویراستاری شده است که به لحن و زبان راویان خدشه وارد نکند. مرکز زنان مسئولیت درستی یا نادرستی مطالب مطرحشده در مصاحبهها را بر عهده نمیگیرد. به شنوندگان و خوانندگان این مصاحبهها توصیه شده است که نخست، بخش پیشگفتار و متدولوژی تاریخ شفاهی در همین وبگاه را مطالعه کنند تا با مقولههای نظری و عملی مرتبط با تاریخ شفاهی، بهعنوان یکی از منابع دستِ اول تاریخی آشنا شوند. علاقهمندان بایستی برای خواندن و شنیدن مصاحبهها، روی کاتالوگ تاریخ شفاهی در فهرست این بخش کلیک کنند و بهمنظور دسترسی به فایلهای صدا و متن مصاحبهها، درخواست ثبتنام را تکمیل نمایند. فایلهای درخواستی به آدرس ایمیل مراجعهکنندگان ارسال میشود.