ثریا قزلایاغ (۱۳۲۲- ۱۳۹۹)، کتابدار، استاد دانشگاه، نویسنده و مترجم ادبیات کودکان و همکار شورای کتاب کودک بود. او در شناساندن اهمیت تدریس ادبیات کودکان و تربیت کتابدار متخصص کودک و نوجوان و نیز اهمیت کتابخانههای آموزشگاهی نقشی مؤثر داشت. همچنین برای گسترش ابعاد اجتماعی کتابداری، یعنی ترویج خواندن و کتاب برای همه، بسیار کوشید.
اشتیاق قزلایاغ به ادبیات کودک از دوران ابتدایی و پس از آشنایی با فضلالله صبحی مهتدی، قصهگوی کودکان آغاز شد. او مسیر تحصیلیاش را در رشتة روزنامهنگاری و کتابداری پی گرفت و نخستین مدرس رسمی درسهای ادبیات کودکان و مواد و خدمات کتابخانه برای نوسوادان بزرگسال در دانشگاه تهران بود. همکاری با شورای کتاب کودک و تجربههایی که اندوخت، پشتوانة غنی او در تدریس بود و در مقابل، در راه تحقق آرمانهای شورا بسیار تلاش کرد که بعضی از مهمترین آنها عبارتاند از: تدوین ضوابط ارزیابی کتابهای کودکان، مشارکت در گروههای بررسی کتاب، مشارکت در برنامهریزی و اجرای کارگاههای گوناگون، فعالیتهای بینالمللی درزمینۀ معرفی آثار برگزیده، همکاری با فرهنگنامه کودکان و نوجوانان و …
استاد قزلایاغ که به دلیل فروتنی ذاتی، خود را کورسویِ چراغی در عالم کتابداری نمیدانست، چنان بهتمام زیست که به چلچراغ ادبیات کودک و نوجوان بدل شد. او که خود زمانی داور جایزة اَندرسن بود، چهاردهم فروردین ۱۳۹۹، مقارن با روز جهانی کتاب کودک (زادروز اَندرسن) دیده از دنیا فرو بست. فرشتهبانوی ادبیات کودک، دل به کودکان سپرد و کوشید با پژوهش در این حوزه، به دنبال راهحل برای مسائل آنان باشد.