«تاریخ شفاهی زنان فلسطینی»
«عبور از مرزهای تاریخ، پژوهش در زمینة تاریخ شفاهی زنان فلسطینی[1]»، عنوان پایاننامة دکترای اِلن فلیسچمَن[2] در گروه تاریخ خاورمیانه، دانشگاه جورج تاون در واشنگتن است. این پژوهشگر با سفر به فلسطین و کرانة باختری در سال ۲۰۰۶، به بررسی تاریخ زنان فلسطینی از روزن مصاحبههای تاریخ شفاهی پرداخت. حاصل دو سال تحقیق بر روی این طرح، بهصورت پایاننامة مذکور و مقالاتی در این حوزه، چاپ و منتشر شده است.
نویسنده با تمرکز بر تاریخ زنان در خاورمیانه و مطالعة منابع مکتوبِ مرتبط با آن، از جمله نامههای شخصی، خاطرات، روزنوشتها و اسناد، پای در راه پژوهش تاریخ شفاهی گذاشت. ویژگی طرح تاریخ شفاهی زنان فلسطینی، نگاهِ آسیبشناسانة پژوهشگر به محدودیتهای مصاحبه با زنان است. او پس از مصاحبه با ۶۲ زنِ عرب در سنین مختلف و با جایگاه اجتماعی متفاوت، به برخی از دشواریهای ثبتوضبط روایتهای زنان اشاره کرده است. از جملة این مسائل میتوان به خودسانسوری زنان، تفکر مردسالارانه، بیعلاقگی به بیان خاطرات و نگرانی از برخورد جامعه پس از بیان واقعیتها اشاره کرد.
مصاحبه با زنان فلسطینی، علاوهبر جمعآوری دادههایی در زمینة خاطرات زنان از جنگ، آوارگی، امور روزمره، فعالیت نهادهای اجتماعی و … در راستای تاریخ زنان، به دلیل شرح و تفسیر گام به گام مراحل اجرای پژوهش تاریخ شفاهی و ذکر نکات مهم در این مسیر و مؤلفههای موثر بر آن، برای علاقهمندان این بخش از تاریخنگاری آموزنده خواهد بود.
[1] Crossing the Boundaries of History
[2] Ellen L.Fleschmann