«تاریخ شفاهی زنان چینی- آمریکایی»
در طرح تاریخ شفاهی زنان چینی- آمریکایی[1] که بهطور مشترک از سوی کتابخانة شلسینگر[2] و انجمن زنان چینی در نیو انگلند[3] به اجرا درآمده، تاکنون با بیش از سی نفر از زنانی که به فاصلة دو دهه پس از جنگ جهانی دوم به آمریکا مهاجرت کردهاند؛ مصاحبه انجام شده است. در این راستا، زنان چینی با جایگاه اجتماعی متفاوت، از زنان خانهدار گرفته تا کارگران، معلمان، کتابداران و … تجربیاتشان را به اشتراک گذاشتهاند. شماری از مصاحبهشوندگان از طریق انجمن شناسایی شدهاند و تعدادی نیز براساس فراخوان کتابخانة شلسینگر به این طرح پیوستهاند. مصاحبهها به هر زبانی که راویان راحتتر باشند، انجام میشود.
منابع حاصل از اجرای طرح مذکور، در کتابخانة شلسینگر، بهعنوان کتابخانة تخصصی تاریخ زنان در آمریکا، مطابق با شرایط درجشده توسط مصاحبهشوندگان در فرمها/ توافقنامههای آگاهانه، در دسترس پژوهشگران قرار میگیرد.[4] از جمله پرسشهای اصلی طرح میتوان به این موارد اشاره کرد: پیشینة خانوادگی، خاطرات کودکی و نوجوانی، هدف از مهاجرت، نخستین تجربههای زندگی در آمریکا، مشکلات مهاجران، مشاغل و روشهای زنده نگهداشتن سنتهای چینی.
بهرغم اینکه فضای اجتماعی و اقتصادی چین در سالهای پس از جنگ جهانی دوم و انگیزههای مهاجرت در آن سالها با دهههای اخیر تفاوتهای چشمگیری دارد، اما مجریان طرح بر این باورند که انتقال تجربیات راویان با هدف ثبت تاریخ زنان، چشمانداز روشنی را در برابر دیدگان دختران جوان میگشاید. مصاحبهشوندگان بر این نکته تأکید دارند که جوانان باید برای مهاجرت دلایل توجیهپذیر و انگیزهای قوی داشته باشند، در پاسداشت آداب و رسوم چینیان بکوشند و از سختکوشی و استواری زنان چینی بیاموزند.
[1] Chinese- American Women Oral History Project
[2] Schlesinger library
[3] New England
[4] Chinese-American Women Oral History Project – Chinese Historical Society of New England (chsne.org)