«تاریخ شفاهی صنایع نساجی کِبک به روایت زنان»
کتاب «زنان و دختران در صنعت نساجی کِبک»[1]، تألیف گیل گاتبرت بِرانت[2]، سال ۲۰۱۸ از سوی انتشارات باراکا[3] منتشر شد. این کتاب بر اساس مصاحبه با ۸۴ نفر از کارگران زن در کارخانههای نساجی کِبک، در فواصل سالهای ۱۸۸۱ تا ۱۹۵۱ شکل گرفته است. گاتبرت بِرانت متخصص تاریخ زنان و مؤلف کتاب سه جلدی تاریخ زنان در کانادا است.
تصویری که از کارگران زن، تا پیشاز انتشار این اثر ارائه میشد، افرادی ناتوان و قربانیانِ مستعد سرکوب بود. در این پژوهش با مقایسة تغییرات و ویژگیهای نیروی کار و نوع مشاغل زنان، این تصویر به طرز چشمگیری تغییر کرد. این کتاب، تحولات کارگری و درک زنان از فرهنگ کار و جنبشهای برابریخواهانة آنان را در سالهای مورد بحث ترسیم میکند. زنان که بیش از نیمی از کارگران شاغل در صنعت پنبه و نساجی را تشکیل میدادند، به واسطة نقشهای چندگانه در خانه و کارخانه، نقش مؤثری در صنعتی شدن کِبک و تبدیل آن به جامعهای شهری بر عهده داشتند. نویسنده علاوهبر درج روایتهای زنان، موضوعات تأثیرگذار در تاریخ صنایعِ کانادا را بر مبنای سایر منابع دستِ اول، تحلیل و موشکافی کرده است.
زنان در این گفتوگوها در مورد جنبههای مختلف زندگی و فعالیت در کارخانهها سخن گفتند و شرایط محیطهای کارگری را بررسی کردند. همچنین انگیزة کار در صنایع نساجی و تلاش برای دستیابی به حقوق برابر را به بوتة نقد گذاشتند. آنان ضمن تشریح نگرشهای حاکم بر جوامع کارگری، شرایط اقتصادی خانوادههای کارگر را مرور کردند. منتقدان تاریخ کار و کارگری، این کتاب را ترسیم کمنظیری از شرایط کار زنان در عصر صنعتی شدن دانستهاند.
[1] Through The Mill: Girls and Women in Quebec Cotton Textile Industry 1881- 1951
[2] Gail Guthbert Brandt
[3] Baraka