حدود سه هزار کالج و دانشگاه در ایالات متحده آمریکا تأسیس شده است که کالج لوئیزیانا، یکی از قدیمیترین آنهاست. بریتنی وین لی[1]، نویسنده و هنرمند آمریکایی که فارغالتحصیل کالج لوئیزیانا است، یک پروژه تاریخ شفاهی آنلاین[2]، بهمنظور جمعآوری روایتها، داستانها، روزنوشتها و نحوه برخورد اقشار مختلف درگیر با بیماری همهگیرِ کرونا ویروس طراحی کرده است. وی بیستم مارس به برخی از سوالات در مورد اهدافش از راهاندازی این برنامه، پاسخ داده است:
خانم وین لی، چه عاملی موجب علاقهمندی شما به جمعآوری این روایتها شد؟
مسئولیت من بهعنوان یک نویسنده، به تصویر کشیدن اتفاقات، به کمک واژهها است، حتی اگر ماهها یا سالها از وقوع حادثه گذشته باشد. من همیشه سعی میکنم یادداشتهایی داشته باشم تا بتوانم در فرصت مناسب به سروسامان دادن آنها بپردازم و تجربههایم را مرور کنم. روزنوشتهایم شامل شرح دقیق اتفاقات است که در خلال آن، به احساسات و نحوه برخورد با مسائل اشاره میکنم.
زمانی که بحران بیماری کرونا ویروس آغاز شد، من از خودم پرسیدم یادداشتهای شخصی اشخاص اثرگذار که حوادث تاریخی مهم را به سمتوسوی رسیدن به نتیجه مطلوب هدایت کردند، تا چه حد اهمیت دارد؟ پاسخ به این سوال، از طرفی موضوعی است که باید در مورد جنگ سرد در متن کتابها خوانده شود و از سوی دیگر، همانند مطالعة خاطرات اجدادمان از دورانهای گذشته است. در واقع تجربههایی به اشتراک گذاشته میشود که هم در حال حاضر مفید است و هم میتواند در آینده راهگشا باشد. من میخواستم فضایی را ایجاد کنم تا اشخاص مختلف در ساختن آن نقش داشته باشند و همه بدانند که در لوئیزیانا چه رخ میدهد.
نویسندگان روایتها، پس از به اشتراکگذاری یادداشتها یا فایلهای صوتی یا تصویری، با طرح سوالاتی از سوی علاقهمندان مواجه میشوند و پاسخ به این سوالات میتواند وضعیت کنونی را تشریح کند. من معتقدم ایجاد چنین فضایی جهت ثبت داستانها و پرسش و پاسخ پیرامون آنها، بسیار موثر است و همه ما در آینده از انجام چنین کاری راضی و خرسند خواهیم بود.
انتظار دارید این پروژه چه نتایجی را به ارمغان آورد؟
من در حال حاضر بهطور دقیق روی نتیجههای این پروژه تمرکز نمیکنم، ولی مطمئنم که بدین شکل، اساس یک پژوهش بزرگ پیریزی میشود. علاقهمندان میتوانند از دادههای گردآوریشده به اشکال مختلف، در هر زمان استفاده کنند و با طرح پرسشهایی، به کامل شدن روایتها یاری رسانند. امیدوارم اقشار مختلف جامعه اعم از هنرمندان، نویسندگان و … از گروهها و جمعیتهای متنوع به این پروژه آنلاین بپیوندند و با آن همکاری کنند تا بتوانیم بهصورت جمعی، شرح دقیقی از زندگی در دوران شیوع این بیماری همهگیر و سالهای نزدیک به آن، ثبت کنیم.
فکر میکنید خواندن یا شنیدن این روایتها، چه فایدهای دارد؟
میخواهم همه مردم- چه پزشکان و پرستاران و بیماران و چه سایر افراد که دوران گذار از این بیماری را تجربه میکنند- فضایی داشته باشند تا بتوانند به سهولت تجربهها، دلنگرانیها و احساسات خودشان را در زمان وقوع این بحران و افکارشان در مورد دوران پس از آن را به اشتراک بگذارند. بعضی از افراد بیان خوبی دارند و میتوانند در مورد بسیاری از مسائل صحبت کنند ولی عده دیگری تا ننویسند، نمیدانند چه احساسی دارند. از طرفی پژوهشگران و نویسندگانی هم هستند که جویای درک حقیقت و ثبت دقیق وقایع هستند که با طرح سوالات مختلف از راویان و گردآورندگان، به تکمیل این اطلاعات شخصی کمک میکنند. احتمالاً در سالهای آتی، تاریخِ پویای روزهای بحران، از دلِ این روایتها استخراج میشود و در دسترس عامه مردم قرار میگیرد.
[1] Britney Winn Lee.
[2] https://www.britneywinnlee.com