«تاریخ شفاهی آشپزی خانگیِ زنان»
طرح «تاریخ شفاهی آشپزی خانگیِ زنان»[1]، سال ۲۰۱۷ توسط کا سِنگ لو[2]، مورخ و محقق دانشگاه استرالیای غربی در سنگاپور اجرا شد. او با سیزده آشپز باتجربه و در ضمن آن، با سایر اعضای خانوادههایشان مصاحبه انجام داد. مصاحبهها در فضای خانواده بهصورت جمعی صورت پذیرفت و بهکارگیری این روش، زمینة تکمیل روایتهای زنان و بازنمایی گفتمان زنانِ آشپز را فراهم آورد. تاریخ آشپزی از منظر تاریخ شفاهی یک سر در گذشته دارد و یک سر در آینده؛ بهعبارتی فرهنگ غذایی گذشتگان را پیشِ روی آیندگان قرار میدهد تا با ابتکارات جدید، این فرهنگ را غنا بخشند.
در راستای توسعة اقتصادیِ سنگاپور که به گسترش مشاغل خانگی انجامید، زنانی که در نزدیکی شهرکهای صنعتی سکونت داشتند، از نخستین افرادی بودند که از این فرصت بهره بردند و طبخ غذا برای کارخانهها را پذیرا شدند. با افزایش تقاضا، بسیاری از آنان بهطور خانوادگی آشپزی را ادامه دادند و سه نسل از زنانِ خانواده با اشتیاق در کنار هم، تجربیاتشان را به اشتراک گذاشتند، و بدینشکل کوچکترها از بزرگترها تهیة غذاهای سنتی را آموختند و کوچکترها نیز با نوآوری و خلاقیت، تنوع چشمگیری در مکاتب آشپزی سنگاپور پدید آوردند.
ثبت تاریخ اجتماعی زنانِ سنگاپوری از روزن مصاحبه با آشپزهای خانگی، بسیاری از مردم را به علم تاریخ بهطور عام، و مردمنگاری بهطور خاص علاقهمند کرد. مطالعات پیرامون مشاغل خانگی در این کشور در دهههای گذشته بیاهمیت تلقی میشد و بهنوعی نامرئی بود. اما با تأثیر آن در توسعة صنعتی جدی گرفته شد و به یک گرایش در تحقیقات تاریخی بدل گردید. شماری از غذاهای خانگی بهعنوان میراث فرهنگیِ ناملموس در یونسکو به ثبت رسید و مکتبهایِ آشپزیِ برآمده از خُردهروایتهای آشپزها، اشتیاق نسبت به غذاهای این کشور را افزون کرد. روشهای اجرای این طرح، بهعنوان الگویی بهمنظور ثبت تاریخ شفاهیِ مشاغل خانگی در سراسر دنیا کاربرد دارد.
[1] Oral History of Women’s home cooking in singapore
[2] Kah seng loh