اخیراً «نهمین خورجین کتاب خانواده» بهصورت فهرستی از آثار برگزیده و شایان تقدیر شورای کتاب کودک منتشر شده است. طرح خورجین کتاب سال ۱۳۷۳ برای نخستینبار به مناسبت سال جهانی خانواده (۱۹۹۴)، به ابتکار زندهیاد منصوره راعی با همراهی زندهیاد ثریا قزلایاغ در کتابخانة حسینیة ارشاد به اجرا درآمد. شورای کتاب کودک در کنگره جهانی دفتر بینالمللی کتاب برای نسل جوان (IBBY)- اسپانیا در سال ۱۹۹۴، طرح خورجین کتاب را معرفی کرد و طرح تحسین شد. این تجربه که به یکی از مهمترین زمینههای فعالیت در حوزة ترویج خواندن در میان مروجان کتابِ کودک تبدیل شد، در سالهای بعد بهصورت کتابشناسی آثار برگزیده و شایان تقدیر با استفاده از فهرست شورای کتاب کودک منتشر شد.
منصوره راعی و ثریا قزلایاغ در مصاحبههای تاریخ شفاهی که با عناوین «راهِ روشن» و «دلسپرده به کودکان» منتشر شده است، مراحل اجرای طرح خورجین کتاب و نتایج حاصل از آن را تشریح و از آن بهعنوان یکی از طرحهای موفق شورای کتاب کودک یاد کردهاند. آنان در جایگاه آموزگارانی خلّاق و خوشفکر طرح مذکور را با هدف ایجاد ارتباط بین اعضای خانواده از طریق کتاب، رشد آگاهیهای علمی و اجتماعی در خانوادهها و تداوم خواندن در خانواده به سرانجام رساندند.
خورجین کتاب با شناسایی ده خانواده از اعضای کتابخانة حسینیه ارشاد آغاز شد، مشروط بر اینکه حداقل دو فرزند در خانواده باشد؛ یکی پیشدبستانی و دیگری راهنمایی یا دبیرستانی. برای خانوادهها ده خورجین (در هر نوبت ده کتاب) انتخاب شد و آنها فرصت داشتند در عرض یک ماه کتابهای داخل هر خورجین را در جمع خانواده مطالعه و واکنشهای اعضای خانواده را یادداشت کنند و بعد خورجین را به خانوادة دیگری بسپارند. این طرح به همین شکل به مدت ده ماه ادامه یافت.
تحلیلهای مجریان طرح بر مبنای یادداشتهای مندرج در دفاتر ثبت روزانه، حاکی از موفقیت چشمگیر آن بود. بهرغم اینکه همة خانوادهها کتابخوان و عضو کتابخانه بودند، اما اذعان کردند که کتاب باعث شد خانوادهها بهجای در کنار هم بودن، با هم بودن را تمرین کردند. رضایت از محتوای خورجینها در حدی بود که خواهان ردوبدل کردن کتابها با سایر خانوادهها از جمله عمه، دایی، خاله و … بودند. حتی ایجاد باشگاهی بهمنظور ادامة طرح را درخواست کردند. زندهیاد قزلایاغ بعدتر این طرح را به نهضت سوادآموزی هم ارائه کرد و این خورجین را برای نوسوادان بزرگسال تدارک دید که آن هم با استقبال شایانی روبهرو شد.