رفتن به نوشته‌ها

ویرایش و تدوین در تاریخ شفاهی از منظر دیدگاه‌های اِستوکس بِراون

کتاب «همانند آن بود: راهنمای کامل نگارش تاریخ شفاهی»[1] تألیف سین‌تیا اِستوکس بِراون[2] سال ۲۰۰۰ میلادی برای نخستین‌بار در نیویورک منتشر شد و ویراست دوم آن در ۲۰۱۹ نشر یافت. این کتاب با هدف انعکاس تجربیات مؤلف درزمینة اطلاع‌رسانی و انتشار منابع تاریخ شفاهی تهیه شده است.

نویسنده پیش‌از ورود به مبحث پردازش و سازماندهی، به اختصار فرآیند انجام پروژه‌های تاریخ شفاهی را از مرحلة پیش‌مصاحبه شرح می‌دهد و به نکات ضروری در جریان مصاحبه اشاره می‌کند. همین‌طور مؤلفه‌های لازم به‌منظور طرح پرسش‌های اولیه و ثانویه را تفسیر می‌نماید. او بر این نکته تأکید دارد که پژوهش در تاریخ شفاهی با مفروضاتی آغاز می‌شود که ممکن است پس‌از شنیدن روایت‌های متعدد، از بیخ و بن دچار تغییر شوند.

اِستوکس بِراون سطوح مختلف ویرایش و تدوین را با ذکر مثال‌های کاربردی شرح می‌دهد؛ از مصاحبه با زنان سیاهپوست مهاجر در آمریکا تا کارگران معادن و ورزشکاران. در انتخاب بهترین روش چارچوب‌بندی مصاحبه اعم‌از سیر زمانی یا تفکیک موضوعی نیز نکات حائز اهمیت را تحلیل می‌کند. همین‌طور نمونه‌هایی از خطاهای رایج در پیاده‌سازی و بازشنوایی را به همراه لغزش‌های زبانی ارائه می‌کند و بر موضوع آرشیو و نگهداری تمام نسخه‌های متن اعم‌از پیاده‌سازی‌شده و ویرایش‌شده متمرکز می‌شود.

کتاب راهنمای نگارش تاریخ شفاهی علاوه‌بر دسته‌بندی منابع مرتبط با اطلاع‌رسانی و انتشار داده‌های تاریخ شفاهی،‌ توضیح می‌دهد که چطور می‌توان با مطالعة زندگینامه‌ها و خاطرات موفق، مناسب‌ترین روش برای تنظیم محتوا را به‌کار گرفت. معرفی شیوه‌های تبیین‌شده به‌منظور تاریخ‌نگاری شفاهی، این امکان را برای علاقه‌مندان فراهم می‌نماید که با تحلیل مصاحبه‌ها تاریخ‌نگاری را تمرین کنند و مهارت‌های نوشتاری‌شان را ارتقاء بخشند.


[1] . Like it was: a complete guide to writing oral history

[2]. Cynthia Stokes Brown

منتشر شده در معرفی کتابیادداشت ها