«مجموعه مقالات تاریخ شفاهی»
«مجموعه مقالات تاریخ شفاهی»[1] که یکی از تخصصیترین منابع منتشرشده در حوزة پژوهشهای تاریخ شفاهی است، نخست سال ۱۹۹۸ در انتشارات روتلج[2] چاپ شد و ویراست دوم، سال ۲۰۰۲ و ویراست سوم آن، سال ۲۰۱۵ با ویراستاری رابرت پِرکز[3] (دبیر انجمن تاریخ شفاهی انگلستان و سردبیر مجلة تاریخ شفاهی) و آلیستِر تامسون[4] (استاد تاریخ دانشگاه موناش[5]) انتشار یافت.
مقالات این مجموعه در ویراستهای پیاپی بهروز شده و با نگاهی بلند، به جنبههای تئوری و عملی تاریخ شفاهی پرداخته است. ۴۳ مقالة مندرج در کتاب، در پنج فصل موضوعی که با مقدمة ویراستاران آغاز میشود، تنظیم شده است. رویکرد مقالات، موضوعاتی همچون مباحث کلیدی در گسترش تاریخ شفاهی طی دهههای گذشته، تأملات در باب روشهای انجام مصاحبه، جایگاه تاریخ شفاهی در تاریخنگاری معاصر، حمایت از طرحهای تاریخ شفاهی و تکالیف حقوقی در این روش پژوهشی را شامل میشود. محتوای مقالات از نظریهپردازی گرفته تا روششناسی و تجزیهوتحلیل دادهها، طیف وسیعی از دیدگاهها را شامل میشود. نمونة دعاوی حقوقی مرتبط با پدیدآورندگان تاریخ شفاهی و خروجیهای حاصل از آن و نیز ملاحظات اخلاقی در این باب که در این اثر به چشم میخورد، راهنمای پژوهشگران در سراسر دنیا است.
نویسندگان مقالات این مجموعه، از متخصصان و صاحبنظران تاریخ شفاهی هستند و نگاهِ عمیق آنها موجب شده تا سطر به سطر این مقالات سرشار از نکات آموزنده و تفکربرانگیز باشد. به دلیل توجه مقالات به جنبههای آموزشی و کاربردی این روش پژوهشی، مطالعة آن از سوی انجمنهای تاریخ شفاهی انگلستان، آمریکا و استرالیا و دانشگاههای برکلی[6]، اوکلاهما[7]، کنتاکی[8]، بایلر[9] و کوئین مری[10] بهعنوان یکی از منابع مرجع در این حوزه به دانشآموزان، دانشجویان، استادان و علاقهمندان توصیه شده است. تاکنون چهار مقاله از این مجموعه، به فارسی ترجمه شده است.
[1] The Oral History Reader
[2] Routledge
[3] Robert Perks
[4] Alistair Thomson
[5] Monash
[6] Brekly
[7] Uklahama
[8] Kentucky
[9] Baylor
[10] Queen Mary